Hello ,歡迎登入!

電器幫可持續發展之里程碑

電器幫喺網購嘅每一環,都以「可持續發展」為大原則,由產品採購、送貨包裝、售後服務等方面做到節約資源及減少浪費。電器幫會繼續努力於各方面提倡環保理念,為地球長遠嘅發展都出一分力!

電器幫可持續發展里程碑

2021年2月:
鼓勵客人重用紙箱

電器幫紙箱用料札實,除咗可以喺運送途中保護件產品,我哋希望客人收到後可以將佢重用。只要客人Scan紙箱背嘅QR Code,就可以睇到我哋預備嘅3條影片教學,透過DIY手作將紙箱改為其他用途。即刻去片

2021年2月:
使用電子收據

為咗減少不必要嘅浪費,電器幫由成立起已全面使用電子收據。客人可以於收貨後喺訂單紀錄入面下載收據進行保養。客人唔洗怕整唔見之餘,又可以減少不必要嘅紙張,一舉兩得!

2021年12月:
引入環境友善產品

電器幫希望提供更多「綠色」的產品選擇畀客人,所以我哋引入不同類別嘅環境友善產品,包括來自Ecology的實用家品、Stojo的矽膠摺疊杯以及Zuperzozial的廚房用具等等,希望提供客人綠色生活的新選擇,立即選購

2022年2月:
改用可生物分解之送貨膠袋

電器幫將陸續全面改用100% Biodegradable (可生物分解) 物料而製成嘅膠袋,希望於送貨呢一環可以做到更環保。另一方面,膠袋尺寸亦重新設計,更設合電器幫所售賣的產品尺寸,減少送貨包裝內不必要的空間,物盡其用。